Az oroszok megtorlással fenyegetőznek a finn NATO-csatlakozás miatt

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő így reagált arra, hogy Finnország vezetői bejelentették, támogatják országuk NATO-csatlakozását.

2022. május 12., 17:00

Szerző:

A NATO bővítése nem járul hozzá az eurázsiai biztonsághoz, Finnország csatlakozása a szövetséghez pedig fenyegetést jelent Oroszország számára – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

„Egy újabb NATO-bővítés nem teszi stabilabbá és biztonságosabbá kontinensünket” – mondta a szóvivő.

Peszkov szerint az Oroszországi Föderáció a helyzetre reagálva a kiegyensúlyozás és önnön biztonságának garantálása érdekében intézkedéseket fog kidolgozni. Hozzátette: Oroszországnak a finn NATO-csatlakozásra adandó válaszlépései attól függnek majd, hogy a szövetség katonai infrastruktúrája milyen mértékben kerül közelebb a határáig.

A finn bejelentésre reagált az orosz külügyminisztérium is – írja a Guardian. A közlemény szerint „Oroszország kénytelen lesz reagálni Finnország azon döntésére, hogy csatlakozik a NATO-szövetséghez”.

Moszkva szerint Finnország NATO-csatlakozása „gyökeres változást jelent az ország külpolitikájában”. Ezért „Oroszország kénytelen lesz katonai-technikai és egyéb jellegű megtorló lépéseket tenni, hogy megállítsa nemzetbiztonságát fenyegető veszélyeket”.

(Kiemelt kép: Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.