Kozmikus sugárzás végzett egy légikísérővel

Kozmikus sugárzás miatt halt meg egy rákbeteg légiutas-kísérő – állapította meg hétfőn a dél-koreai munkaügyi hatóság. Ez az első hivatalosan jegyzett haláleset, amelyért a kozmikus sugárzás felelős.

2023. november 6., 13:53

Szerző:

A Korean Air Lines volt légiutas-kísérője gyomorrákban halt meg. Halála ügyében a múlt hónapban indított vizsgálatot az illetékes hatóság, amely arra jutott, hogy betegségét és így halálát a kozmikus sugárzás okozta – közli az MTI nyomán a 444.hu.

Az elhunyt 1995 és 2021 között dolgozott légiutas-kísérőként, és évente mintegy 1022 órát töltött a levegőben, melynek felében hosszú távú járatokon utazott európai és amerikai célállomásokra. Az ilyen utak során a repülőgép gyakran halad el az Északi-sark közelében, ahol a kozmikus sugárzás általában a normál szint ötszörösét is eléri.

A kozmikus sugárzás ugyan csekély mértékben van hatással az átlagos utazókra, de az eset aggodalmat váltott ki a légközlekedési szektor dolgozói körében. A helyi nukleáris biztonságért felelős bizottság mérése szerint a légiutas-kísérőket 2017 és 2021 között évente átlagosan 5,42 millisievert (mSv) maximális sugárzás érte, ami a normál szint több mint ötszöröse.

A Korean Air az eljárásban azzal érvelt, hogy a repülőgépek személyzetének egyik tagját sem érte az évi megengedett 6 millisievertnél több sugárzás, valamint, hogy a meghalt légiutas-kísérő betegsége és a kozmikus sugárzás között nem bizonyított az összefüggés. A hatóság elutasította a légitársaság állításait, mondván: jelentős a korreláció a betegség és az áldozatot az évek alatt ért, felhalmozódott sugárzás, továbbá a rendszeres hosszú távú repülés egyéb káros egészségi hatásai között.

(Kiemelt kép: 2023. július 26-án a Korean Air Airbus 380-800-as repülőgépe a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren. Fotó: Daniel SLIM / AFP)