Háborús veteránok mentek neki a rohamrendőröknek Koszovóban

A koszovói veteránok juttatásai ismét kimaradtak az emelések közül, a pénz immár olyan kevés, hogy a szerbek elleni háború elkeseredett veteránjai a parlament előtt mentek neki a rendőröknek.

2022. június 6., 16:10

Szerző:

Több száz koszovói veterán csapott össze a rendőrséggel a pristinai parlament épülete előtt hétfőn, az egykori katonák azért tiltakoztak, mert a minimálbér növeléséről szóló törvényjavaslatból a veteránok juttatásainak emelését kihagyták – közölte internetes oldalán a Koha Ditore című pristinai napilap.

A parlament ülését, amelyen a közszférában dolgozók minimálbéréről is szó lett volna, nem sokkal később határozatképtelenség miatt elnapolták.

A jelenlegi törvény szerint Koszovóban a minimálbér 170 eurót (67 ezer forint) tesz ki, és ekkora juttatást kapnak az egykori katonák is, a tervezett növeléssel a minimálbér 250 euróra (98 700 forint) emelkedne, ám csak a közszférában dolgozók számára, a veteránok támogatása továbbra is 170 euró maradna.

A Koha Ditore beszámolója szerint a rendőrség könnygázzal oszlatta fel az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) veteránjainak tüntetését. A volt katonák a könnygázgránátok ellenére behatoltak a parlament udvarába, ám az épületbe már nem tudtak bejutni. Sajtóbeszámolók szerint legalább egy rendőr megsérült az összecsapás során.

Az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK tettei máig vitatottak. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire. Az UCK egykori katonái között több máig aktív politikus is található. Az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett feltételezett háborús bűnöket vizsgáló koszovói különleges bíróság május közepén ítélte négy és fél évig tartó börtönbüntetésre az UCK veteránjait tömörítő szövetség két vezetőjét a tanúk megfélemlítése, valamint védett tanúk életének veszélybe sodrása miatt. Hashim Thaci államfőként, Ramush Haradinaj pedig kormányfőként akkor mondott le hivataláról, amikor a különleges bíróság beidézte.

(Kiemelt kép: Juttatásaik emelését követelő koszovói veteránok csaptak össze a rendőrökkel a pristinai parlament előtt 2022. júnus 6-án. Fotó: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)