Korrupció: két volt miniszter ellen is vádat emeltek

A korrupciós ügyekkel foglalkozó bukaresti ügyészség szerdai bejelentése szerint vádat emeltek két volt román miniszter ellen korrupció miatt. Egyikük Tudor Chiuariu, aki a jelenlegi ellenzéki Nemzeti Liberális Párt tagjaként 2007-ben igazságügyi miniszter, a másik Nagy Zsolt, az RMDSZ tagja, aki informatikai miniszter volt.

2010. december 16., 09:39

A vádemeléshez vezető nyomozás 2007-ben indult. Ennek keretében azt vizsgálták, hogy törvényesen járt-e el a Román Posta, amikor két részvénytársasággal társult, illetve amikor az Imopost Developments Rt. nevű cég alaptőkéjéhez íratott egy állami közvagyonként elkönyvelt bukaresti telket.

A hatóságok szerint a Román Posta és a két magáncég társulásakor jócskán alulértékelték az ingatlan-telekegyüttes árát, és ezzel több, mint nyolc és fél millió euróval károsították meg az államot. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azt is vizsgálta, hogy milyen körülmények között fogadta el a 2004 decembere és 2008 decembere között hatalmon lévő liberális Tariceanu kormánya azt a rendeletet 2007-ben, amely az ingatlan állami köztulajdonból való kikerülését jóváhagyta.

Ehhez a rendelethez mellékelt indoklási jegyzéket az Chiuariu vezette igazságügyi, valamint a Nagy Zsolt által irányított informatikai tárca. Ebben az ügyben már vádat emeltek a Román Posta három korábbi vezetője és mások ellen.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).