Körözési listára került az orosz börtönkínozásos videók kiszivárogtatója

Moszkva mindent megtesz, hogy titokban maradjanak, a börtön falai közt történt erőszakok. 

2021. október 23., 20:53

Szerző:

Az orosz belügyminisztérium honlapján közzétett közlemény szerint Szergej Szaveljevet – aki fehérorosz állampolgár – egy meg nem határozott büntetőügy kapcsán körözik. Moszkva szombaton körözési listára tette a Franciaországban menedékjogot kérő Szaveljevet, miután az orosz börtönben elkövetett állítólagos nemi erőszakról és kínzásokról készített megrázó videókat szivárogtatott ki.

Miközben 7,5 évet ült kábítószer-kereskedésért, informatikai karbantartóként dolgozott és hozzáférést szerzett a börtön belső szerveréhez, ahol számos videón kínoznak rabokat, bántalmazzák őket szexuálisan. A felvételeket kicsempészte, a megtorlástól tartva pedig elmenekült Oroszországból februárban, és a múlt héten Franciaországban kért menedékjogot – írja a The Moscow Times.

A videók egy részét a Gulagu.net orosz jogvédő csoport is közzétette, ami hivatalos vizsgálatot és több tisztviselő elbocsátását eredményezte. Szaveljev elmondta, hogy bár a belügyminisztérium nem közölt részleteket arról, hogy miért körözik, úgy véli, hogy az „államtitkok kiszivárogtatása” miatt.

„Szégyen, hogy ahelyett, hogy kihasználnák az időt a rendszer megreformálására, és kivizsgálnák mindazokat a szörnyű bizonyítékokat, amiket átadtunk nekik, ahelyettt inkább megpróbálják elrejteni az igazságot”

– mondta Szergej Szaveljev. 

(Kiemelt képünk:  Az 1-es számú fogdát, ahol Andrej Pivovarovot - a száműzött Kreml-kritikus Mihail Hodorkovszkij Nyílt Oroszország nevű (2017-ben betiltott) demokráciapárti csoportjának volt vezetőjét és a liberális Jabloko párt jelöltjét a közelgő orosz állami dumaválasztáson - a májusi őrizetbe vétele óta tartják fogva. 2021. szeptember. 6.  Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

  

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.