Koronavírusban halt meg az elnök vírustagadó mentora

Az elnök nemzeti gyásznapot hirdetett.

2022. január 26., 16:40

Szerző:

„A 74 éves Olavo de Carvalho a brazil jobboldal bálványaként befolyásolta Bolsonaro politikáját” – írja a hvg. A vírustagadó csillagászprofesszor az Egyesült Államokban halt meg, koronavírus-fertőzés miatt.

Jair Bolsonaro brazil elnök nemzeti gyásznapot hirdetett és így emlékezett meg a professzorról: „ő volt hazánk történetének egyik legnagyobb gondolkodója, világító torony sok millió brazil számára”.

A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államok után Brazíliában haltak meg a legtöbben koronavírus-fertőzés miatt, Carvalho ennek ellenére is kitartott azon vírustagadó nézete mellett, mely szerint „az állítólag halálos vírusról kitalált történet csak egy kis horrorsztori, amelynek az a célja, hogy megijessze az embereket, és elfogadtassa velük a rabszolgaságot mint karácsonyi ajándékot”.

A Twitter többször is letiltotta a vírusszkeptikus bejegyzéseit, amire válaszul Carvalho azt írta a kaliforniai cég vezetőjének, hogy „feldughatod a seggedbe az egész hálózatodat!”

(Kiemelt kép: a brazil elnökség által közzétett, 2019. március 17-én készült képen Jair Bolsonaro brazil elnök (jobbra) látható az szélsőjobboldali guru Olavo de Carvalho (balra) mellett Brazília washingtoni nagykövetségén, az Egyesült Államokban. Fotó: Alan Santos / Brazilian Presidency / AFP)