A klímaharcosok a valaha volt leghosszabb blokádot akarják létrehozni Németországban

A szénkitermelés miatt 14 falvat már leromboltak, továbbiak pedig hasonló sorsa juthatnak.

2021. október 25., 14:01

Szerző:

Illegális blokádokkal a gigantikus markológépek ellen, heti rendszerességű tüntetések a lignitégetés ellen, és aktivista-táborok országszerte. A Németországban annak kapcsán dúló konfliktus, hogy mikor kellene kiszállni a szénhasználatból, egyre durvul. Az Euronews riportere, Hans von der Brelie odautazott, hogy megnézze, mi folyik a világ egyik legnagyobb külszíni lignitbányájában, a Garzweiler II-ben – írja az Euronews.

A Garzweiler a világ egyik legnagyobb külszíni lignitbányája, mintegy 48 négyzetkilométer, a németországi rozsdaövezet szívében.

A kitermelés miatt 14 falvat már leromboltak, további falvak pedig még mindig veszélyben vannak. Kora reggel 21 aktivista mászott le a tárnába.

Elfoglaltak és blokkoltak egy kotrógépet és két hatalmas rakodógépet. Felmásztak a tetejére, és ott is maradnak, amíg csak lehet. Arra kényszerítették a dolgozókat, hogy leállítsák az óriási gépeket.

Legtöbb lakosa már elhagyta Lützerathot. Eckhardt Heukamp azonban úgy döntött, hogy marad. A felvásárlási ajánlatokat visszautasítva kemény jogi harcba kezdett a kisajátítás ellen. „Itt akarok maradni. Ez az én hazám. Négy generáció óta itt élünk, és meg vagyok győződve arról, hogy nincs szükség a szén kitermelésére az energiatermelés érdekében” – mondta egy lakos. 

A Greenpeace petíciót indított: haladéktalanul politikai döntést kell hozni a lignit kitermelésével kapcsolatban. „Lützerath jövője azon áll vagy bukik, hogy Németország képes lesz-e betartani a Párizsban aláírt klímavédelmi kötelezettségeit vagy sem. Lützerath és a többi falu alatt több száz és száz millió tonna lignit rejlik. Az RWE még további 900 millió tonna lignitet akar kitermelni. Ennek a szénnek a földben kell maradnia” – magyarázta az egyik aktivista.

A klímaharcosok új világrekord felé tartanak: a valaha volt leghosszabb blokádot akarják létrehozni.

„Nem értjük, hogy a döntéshozók miért támogatják még mindig a nagyvállalatok és a milliomosok érdekeit. Ezért vagyunk ma itt: azért harcolunk az éghajlati igazságosság világáért, mert látjuk, hogy a szövetségi kormány nem tesz lépéseket. Most a saját kezünkbe vesszük az egészet”

– mondta egy környezetvédő az Euronewsnak. 

(Kiemelt kép: 2021. augusztus 07., Észak-Rajna-Vesztfália, Jüchen: Környezetvédelmi és klímaaktivisták, valamint a szomszédos falvak lakói emberi láncot alkottak a garzweileri lignitbánya szélén, hogy a szénbányászatból való gyorsabb kivonulás mellett demonstráljanak. Fotó: Malte Krudewig / dpa/Picture-Alliance via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.