Kormányátalakításról döntött a miniszterelnök

Új miniszterelnök-helyettest is kineveztek. 

2021. szeptember 15., 19:27

Szerző:

Teljesen átalakította kormányát szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök. A legnagyobb horderejű változás a külügyminisztérium élén történt, ugyanis Dominic Raabot menesztette Johnson. A volt külügyminiszter helyette a miniszterelnök-helyettesi tisztséget és az igazságügyi miniszteri posztot is megkapta. Raab új pozíciójában a lordkancellári tisztséget is birtokolja. A külügyminisztérium megüresedett posztjára Liz Truss eddigi külkereskedelmi minisztert nevezte ki a brit miniszterelnök.

Hagyományosan a brit kormányban nincs állandó miniszterelnök-helyettes, az alkotmány azonban ezt nem tiltja. Legutóbb Nick Clegg töltötte be ezt a tisztséget David Cameron kormányában, amikor a konzervatív párt kénytelen volt a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányozni. Raab egyébként eddig a brit kormány második emberének számított. 

A korábbi igazságügyi miniszter, Robert Buckland nem kapott új szerepet a brit kormányban, a miniszterelnök döntése értelmében távoznia kellett a kormányból. Johnson egyébként menesztette a Gavin Williamsont oktatási és Robert Jenricket, a lakásügyért, az önkormányzatokért és a helyi közösségekért felelős minisztert is. A belügyminiszter maradt Priti Patel, míg Rishi Sunak tovább vezetheti a pénzügyminisztériumot. 

(Kiemelt kép: A brit parlament által kiadott handout fotón Dominic Raab brit külügyminiszter, Boris Johnson brit miniszterelnök és Priti Patel brit belügyminiszter egy felszólalót hallgatnak egy Afganisztánról szóló nyilatkozat közben a londoni alsóházban 2021. szeptember 6-án. Fotó: Jessica Taylor / AFP)

 


  
    
    
     

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.