Könnyebb lesz az életük a beoltottaknak

Tíz nap helyett egy hét lesz a karantén.

2022. január 5., 10:02

Szerző:

Belgium január 10-től eltörli a karantént a koronavírus ellen teljesen beoltott, azaz a legalább két oltással rendelkezők esetében akkor is, ha fertőzöttekkel érintkeztek, emellett tíz napról hét napra csökkenti a fertőzöttek karanténkötelezettségét – közölte a La Libre Belgique című belga napilap, amelyet a Roadster idézett.

A francia nyelvű napilap beszámolója szerint Belgium szövetségi és regionális kormányzatainak egészségügyi miniszterei megegyezése alapján azoknak, akik az elmúlt öt hónap alatt második vagy harmadik adag koronavírus elleni oltást kaptak,

még akkor sem kell karanténba vonulniuk, ha bizonyítottan koronavírussal fertőzött emberrel érintkeztek.

Azoknak, akik még nem kapták meg az emlékeztető oltást, a második oltásuk óta pedig több mint öt hónap telt el, legalább háromnapos önkéntes karanténba be kell vonulniuk fertőzöttel történt érintkezés esetén. A fertőzötteknek pedig a hétnapos karanténkötelezettség letelte után koronavírus tesztet kell végezniük, mielőtt elhagyják otthonukat.

Eközben tizenkét fő fertőződhetett meg eddig a franciaországi Marseille közelében a koronavírus új, B.1.640.2 jelű variánsával, amely vélhetően Kamerunból származik, átmenetileg az IHU nevet kapta, és több elváltozást mutat az omikron variánsnál.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. május 6-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.