Kongóban lassan nincs mit enni

Súlyos éhínség fenyeget több mint 27 millió embert a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

2021. április 7., 08:13

Szerző:

Az ENSZ jelentése szerint az élelmiszerhiány leginkább a menekülteket, a lakhelyüket elhagyni kényszerülőket és a különböző természeti katasztrófák áldozatait érinti, ám kiemeli a fegyveres konfliktusok szerepét is mint az éhínség egyik okát, illetve a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesést is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Élelmezési Világprogramja (WFP) által közösen készített kutatásban a mintegy 87 milliós afrikai ország lakosságának csaknem egyharmada került az integrált élelmezésbiztonsági skála vészhelyzeti besorolásába.   

Aristide Ongone Obame, a FAO kongói megbízottja kiemelte: az éhínség felszámolásának egyik módja az élelmiszertermesztés, és az állattartás támogatása, a szervezet pedig a jövőben 1,1 millió kongóinak kíván ebben segítséget nyújtani. Kiemelte: közeledik az év legfontosabb mezőgazdasági időszaka.

(Kiemelt képünk illusztráció: Diákok kezet mosnak az ebolavírus terjedését megelőzendő egy iskolaudvaron, a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati Mbandaka nagyvárosában, 2018. május 22-én. Fotó: MTI/EPA/UNICEF | Mark Naftalin)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.