Konasenkov vezérőrnagy felmondta az orosz győzelmi jelentést

Az orosz vezérkar tagja szerint oroszok megsemmisítették a Poltava megyei Kremencsuk északi külterületén lévő olajfinomító termelési létesítményeit valamint számos, az ukrán hadsereg ellátására szánt benzint és gázolajat tartalmazó tartályt.

2022. május 13., 14:11

Szerző:

Nagypontosságú, nagyhatótávolságú orosz tengeri és légi indítású fegyverek megsemmisítették a Poltava megyei Kremencsuk északi külterületén lévő olajfinomító termelési létesítményeit valamint számos, az ukrán hadsereg ellátására szánt benzint és gázolajat tartalmazó tartályt – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek délelőtti hadijelentést ismertetve.

A Dnyeper-menti Kremencsuk olajfinomítóját április 26-án már támadták az orosz erők nagyhatótávolságú rakétákkal. A létesítmény, amely sajtójelentések szerint Ukrajna egyetlen üzemképes olajfinomítója, egyebek között a Mikolajiv környékén állomásozó ukrán csapatokat látta el üzemanyaggal. A finomító tavaly 3,2 millió tonna olajat dolgozott fel. 

Konasenkov szerint a harcászati légierő 153 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, Harkiv közelében üzemképtelenné téve két Grad rakétsorozatvetőt és egy amerikai gyártmányú légvédelmi radarállomást. Mint mondta, a rakétacsapatok és tüzérségi egységek 15 parancsnoki állást, 520 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, hat lőállásban lévő tüzérségi egységet, valamint egy rakétafegyverraktárt találtak el. A légvédelem lelőtt egy Szu-27-es repülőgépet, 15 ukrán drónt és két Szmercs-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 165 repülőgépet, 125 helikoptert, 842 drónt, 304 rakétarendszert, 3 032 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 368 többszörös rakétakilövő rendszer, 1 491 tábori löveget és aknavetőt, valamint 2 869 speciális katonai járművet veszített. A luhanszki „népi milícia” pénteken közölte, hogy egységei felszabadították a Rubizsnében lévő Zarja vegyi üzemet és az ipari övezetet teljesen „megtisztították” az ukrán erőktől. Ivan Filiponyenko szóvivő azt is bejelentette, hogy az ukrán hadsereg sikertelen kísérletet tett rá, hogy betörjön az egyik városrészbe.

(Kiemelt kép:  Az orosz védelmi minisztérium általkiadott felvételen egy állítólagos orosz harckocsizó egység előrenyomulása látható a Kijev térségében 2022. március 7-én. fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / AFP)

Miniszterelnökké választotta a szlovén parlament szerdán Robert Golobot, az április 24-i szlovéniai általános választásokon győztes Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) vezetőjét, aki várhatóan hárompárti balközép kormányt alakít majd – jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV).