Komoly veszélyt jelenthet egy űrből visszazuhanó kínai rakéta

A teljesen kontrollálatlan visszatérés a földre a rakéta törmelékeit bárhová szétszórhatja, bár annak, hogy lakott területre zuhannak le nagyobb darabok, viszonylag kicsi a valószínűsége. 

2022. július 29., 16:24

Szerző:

Az amerikai űrügynökség, a NASA szerint komoly veszélyforrás, hogy a kínaiak újabb, a Földre szabadon visszazuhanó rakétát lőttek fel az űrbe. Az épülő Tiangong űrállomás alkatrészeit a Hosszú Menetelés 5 nevű rakéta márciusban szállította fel Föld körüli pályára. Most a bolygó gravitációs terébe belépve a légkörben nagyrészt szétszakadó és elégő törmelékei a BBC tudósítása szerint ezen a hétvégén érik majd el a Földet, kontrollálatlanul, több helyen fognak lezuhanni.

Ugyan annak eshetősége, hogy a nagyobb darabok lakott területen érnek földet, ezzel rombolást okozva, minimális, a kínai űrberendezések tervezésénél jóval több figyelmet kellene fordítani a biztonságos Földre való visszairányításra – hangsúlyozta a NASA.

Egyszer, 2020 májusában már történt ebből baj, amikor az afrikai Elefántcsontparton egy lezuhanó kínai rakétadarab házakat rongált meg.

(Kiemelt kép: A Hosszú Menetelés 5 rakéta fellövése 2022 március 5-én, Kínában. Fotó: LI GANG / HSZINHUA / Hszinhua via AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.