Bolhapiac bolygatja meg az erdélyi közlekedést

Alternatív útvonalakat és óvintézkedéseket javasol a Kolozs megyei rendőrség a gépjárművezetőknek a magyar határ és Kolozsvár között a Körösfeketetón (Negreni) egész hétvégén zajló hagyományos vásár miatt.

2023. október 5., 19:09

Szerző:

A Nagyvárad és Kolozsvár között, az E60-as európai út mentén található Körösfeketetó több évszázados múltú vásárát hagyományosan október második hetében tartják a Sebes-Körös által kettészelt több mint tízhektáros területen.

Tízezrek látogatják, a Körösfeketetóra igyekvő autósok nagy száma miatt október második hetének végén gyakorta megbénul a forgalom az E60-as európai út Nagyvárad és Kolozsvár közötti szakaszán.

Ezért a Kolozs megyei rendőrség arra szólítja fel az utasokat, ha tehetik, ezen a hétvégén kerülőutakon közlekedjenek Nagyvárad és Kolozsvár között. A Cluj24 hírportál által idézett közlemény a Magyarország irányából Kolozsvárra igyekvőknek az Élesd-Szilágynagyfalu-Zilah-Kolozsvár alternatív útvonalat javasolja. Erről Magyarnádasnál az észak-erdélyi autópályára is fel lehet hajtani, és haladni Gyaluig – írják.

Az E60-as úton közlekedőket a biztonsági előírások betartására szólítják fel a rendőrök, a gyalogosokat pedig arra kérik, figyelmesen keljenek át az úttesten. A Kolozs megyei rendőrség az esetleges zsebtolvajokra is felhívja a figyelmet.

A feketetói vásár a romániai, magyarországi, csehországi, ausztriai és németországi régiséggyűjtők fontos beszerzőhelye, de a régiségek mellett szinte bármit meg lehet találni az alkalmi eladók kínálatában. A romániai érdeklődők mellett külföldi turisták is előszeretettel látogatják.

(Kiemelt kép: a feketetói vásár helyszíne. Forrás: Ribb Péter FB-videókép)

 

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.