Kokain-nagyhatalom lett Svédország

Egy dél-svédországi kikötő lett a Dél-Amerikából Európába csempészett kokain átrakodó központja – figyelmeztetett a svéd vámhivatal, miután idén több nagyszabású szállítmányra csaptak le.

2023. május 26., 18:54

Szerző:

„Svédország és Helsingborg kikötője lett az európai feketepiacra szállított dél-amerikai kokain átrakodó központja” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Magnus Pettersson, a svéd vámhivatal nemzetközi és szervezett bűnözés elleni részlegének főügyésze. 

Az év eleje óta a vámhivatal 867 kilogramm kokaint foglalt le ebben a kikötőben, szemben a 2022 folyamán egész Svédország területén elkobzott 822 kilogrammal. „Ez a mennyiség példa nélkül áll a svédországi bűnözés történelmében” – mondta a főügyész.

Az esetek többségében a kábítószert Dél-Amerikából, elsősorban Ecuadorból érkező, gyümölcs- és zöldségszállító konténereket szállító bérelt hajókon csempészték be az országba.

A helsingborgi kikötőben nem volt kellőképpen rendszeres az ellenőrzés, és a kikötő biztonsága is hagyott kívánnivalót maga után, így alakult ott ki „a kokain szinte szabad áramlása” – mondta az ügyész. 

A vámhivatal szerint a svéd és nemzetközi bűnözői hálózatok közreműködésével folyó csempészet felszámolása érdekében minden egyes, Dél-Amerikából érkező és Helsingborgon áthaladó hűtőkonténert ellenőrizni kellett volna. 

Az elmúlt hónapokban a svéd hatóságok több bizonyítékot találtak arra, hogy a csempészek a kikötői övezetben rakodták ki az drogot, és különböző bűnjeleket is találtak. 

További vámtiszteket vonultattak fel a kikötőbe, ennek ellenére kevés embert vettek őrizetbe, legutóbb decemberben két albán állampolgárt, akik 47 kilogramm kokaint vettek át. 

Svédországban az elmúlt években elszaporodtak a lövöldözések és a pokolgépes merényletek, a kábítószercsempész bandák leszámolásai következtében.

(Kiemelt képünk: Hajó a svédországi Helsingborg kikötőjében. Fotó: GORAN STENBERG / SCANPIX SWEDEN / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.