Klórgázt vetett be lakóövezetben a szír kormány három éve egy nemzetközi szervezet szerint

A hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezet jelentése szerint a Bassár el-Asszad irányítása alatt álló szír kormányerők a lázadók kezén lévő Idlíb tartományban használhatták klórgázt.

2021. április 12., 17:54

Szerző:

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hétfőn tette közzé jelentését, amely szerint hordóbombába rejtett klórgázt használtak a szír lázadók ellen Szarákib városában. A támadásban senki sem halt meg, de tucatnyi embert mérgezéses tünetekkel kezeltek.

A szíriai kormány egyelőre nem reagált a jelentésre. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányzata és az őt támogató Oroszország folyamatosan tagadták vegyi fegyver bevetését. Szerintük felkelők megrendeztek ilyen támadásokat, hogy Damaszkuszt bűnbaknak állítsák be.

Az ENSZ és az OPCW közös tényfeltáró missziója szerint a szíriai kormányerők többször is klór-, illetve szaringázzal töltött bombákat vetettek be a tíz éve tartó polgárháborúban, míg az Iszlám Állam dzsihadistái mustárgázt használtak ellenségeik ellen.

Bár a klór nemzetközileg nem tiltott méreg, az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény tiltja a vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: MTI/EPA | Mohamed Badra)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.