Kívánhatjuk az orosz megszálló erők halálát Facebookon és Instagramon

Putyinét és Alekszandr Lukasenkoét is.

2022. március 11., 08:41

Szerző:

A Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta belső levelezése szerint egyes országokban lehetővé teszi a Facebook és az Instagram felhasználóinak, hogy az ukrajnai invázióval összefüggésben oroszok és orosz katonák elleni erőszakra szólítsanak fel, ezzel ideiglenesen megváltoztatva a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos politikájukat – írta a Reuters.

A közösségi médiavállalat a tartalommoderátorainak küldött belső e-mailek szerint átmenetileg engedélyez néhány olyan bejegyzést is, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök vagy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök halálát kívánja.

„Ukrajna orosz megszállása miatt ideiglenesen engedélyeztük a politikai véleménynyilvánítás olyan formáit, amelyek normális esetben sértik a szabályainkat, így az olyan gyűlöletbeszéd, mint például a »halál az orosz megszállókra«. Viszont továbbra sem engedélyezzük az orosz civilek elleni erőszakra való felhívásokat” 

– áll a Meta szóvivőjének közleményében. A vezetők haláláról szóló posztok engedélyezve lesznek, hacsak nem tartalmaznak más célpontokat, írták az egyik e-mailben.

Oroszország amerikai nagykövetsége a Reuters információira hivatkozva követelte, hogy Washington állítsa le a Meta „szélsőséges tevékenységét”.

„A Facebook és az Instagram felhasználói nem adtak jogot e platformok tulajdonosainak arra, hogy meghatározzák az igazság kritériumait és nemzeteket állítsanak egymás ellen” 

– írta a nagykövetség a Twitteren egy üzenetben, amelyet az indiai irodájuk is megosztott. Az orosz katonák elleni erőszakra való felhívásokra vonatkozó ideiglenes irányelvi változások Örményországra, Azerbajdzsánra, Észtországra, Grúziára, Magyarországra, Lettországra, Litvániára, Lengyelországra, Romániára, Oroszországra, Szlovákiára és Ukrajnára is vonatkoznak az egyik e-mail szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy okostelefon képernyőjén a VKontakte, a Twitter, az RT News, a Facebook, az Instagram és a Telegram alkalmazások logói láthatók. Fotó: Fernando Gutierrez-Juarez / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.