Kitört a Szakuradzsima tűzhányó, evakuálni kellett a lakosságot

Japánban kitört a Szakuradzsima tűzhányó hétfőn, az ország déli fő szigetén, Kjúsún két városból többtucatnyi embert kimenekítettek, miután a vulkán hamut és nagyméretű köveket lövellt az éjszakai égboltra.

 

2022. július 25., 08:27

Szerző:

A japán NHK közszolgálati televízió felvételei szerint narancssárga lángok villogtak a kráter közelében, és sötét füst és hamu gomolygott magasan a hegycsúcs felett. A japán meteorológiai szolgálat (JMA) a legmagasabb, ötös fokozatra emelte a kitörési riasztást, és a vulkánnal szemben fekvő két városban lakók közül 51-nek azt tanácsolta, hogy hagyják el otthonukat.
 

Hétfő reggelre harminchárman távoztak is otthonukból, és a régió biztonságosabb részén lévő ideiglenes szálláshelyre költöztek -  közölte Kagosima város önkormányzata. Eddig nem érkezett jelentés károkról vagy sérültekről. A vulkán kráterét hétfő reggel a rossz időjárás eltakarta.

A JMA arra figyelmeztetett, hogy a kráter 3 kilométeres körzetében lezuhanó vulkáni kőzetek, 2 kilométeres körzetében pedig láva, hamu és perzselő gázok áramlása lehetséges. A robbanásszerű heves kitörések esélye alacsony, de a lakosoknak továbbra is figyelniük kell a lezuhanó kövekre és sárcsuszamlásra  - mondta Nakacudzsi Cujosi, a JMA vulkánfigyelésért felelős tisztviselője. Azt is tanácsolta a lakosoknak, hogy húzzák be a függönyöket, és maradjanak távol az ablakoktól, amelyek a kitörés erejétől betörhetnek.
 

A Kjúsú déli fő szigetén lévő Szakuradzsima Japán egyik legaktívabb vulkánja, amely már többször is kitört. Korábban sziget volt, de félszigetté vált egy 1914-es kitörést követően, amely 58 ember halálát is okozta. Szakuradzsima mintegy ezer kilométerre délnyugatra fekszik Tokiótól.

(Kiemelt kép: A Szakuradzsima tűzhányó kitörése a dél-japáni Kagosima prefektúrában fekvő Tarumidzu városából nézve a 2022. július 24-re virradó éjszaka. A hatóságok szerint a kitörés egyelőre nem okozott sem személyi, sem tárgyi sérüléseket a környező településeken. Fotó: MTI/AP/Kyodo News)

12:05

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.