Hiperszonikus rakétákkal felszerelt vadászgépeket telepítenek az oroszok a NATO határára

Stratégiai elrettentő intézkedésként MiG-31-es vadászgépek a Litvániával és Lengyelországgal határos orosz exklávéba érkeznek.

2022. augusztus 19., 12:51

Szerző:

A Lengyelország és Litvánia között fekvő területre a CNN által idézett közlemény szerint három, hiperszonikus Kinzsal rakétákkal felszerelt MiG-31-es vadászrepülőgép érkezik. Az Oroszország exklávéjába érkező fegyverek a további stratégiai elrettentő intézkedések részét képezik. A moszkvai hadügynek komoly bizalma van a Kinzsal rakétákban, bár a CNN által megkérdezett nyugati szakértők szerint a Kinzsal nem más, mint az Iszkander rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta levegőből indítható változata – foglalja össze a Telex.

MiG-31-esről indított, gyors, pontos és eltéríthetetlen

Az Iszkander rakétarendszerek fenyegetése a háború kezdete óta meghatározó tényező, sőt, a rendszerek mozgatása még az orosz invázió előtt aggodalommal töltötte el a világot.

Leggyakoribb variánsa a 9M723-as, kvázi-ballisztikus rakéta indító, ami különböző források szerint akár 400-500 kilométeres hatótávolsággal bír, kb. 7400-8600 km/h-val, 6-50 kilométeres magassában repül, és a rakéta képes röppályájának módosítására is. 10 méteres körön belül pontosan eltalálja a célpontot, és képes a hagyományos robbanófejek mellett nukleáris és elektromágneses impulzust generáló robbanófejet is célba juttatni – olvasható a Portfolio.hu elemézésben.

A rövid hatótávolságú kvázi-ballisztikus rakéták azért különösen veszélyesek, mert nagyon hamar célba érnek, és ezért hagyományos rakétavédelmi rendszereknek esélyük sincs kivédeni a csapást.

https://www.youtube.com/watch?v=w9Cat2oXFfg

A Kinzsal rakéták ereje abban rejlik, hogy a hagyományos szuperszonikus fegyvereknél is gyorsabb, és repülés közben is nagyon precízen irányítható. A moszkvai hadügy jelentése szerint a hatótávolsága hivatalosan 2000 km, és akár 12 000 km/h-ás gyorsasággal is képes haladni. A rakétát a MiG-31-es vadászrepülőgépekről való indítás után egy inerciás navigációs rendszer és az orosz védelmi miniszérium GLONASS műholdas rendszere irányítja a célpontra.

Oroszország Iszkandereket és Kinzsal rakétákat is bevetett már Ukrajna ellen a háborúban. A Kalinyingráddal szomszédos Litvánia az uniós szankciókra hivatkozva korábban megkísérelte betiltani az orosz áruszállítás nagy részét a területen, de ezt a döntését az Európai bizottság utasítására a vasúti teherszállításra vonatkozóan visszavonta.

(Kép: Az orosz MiG-31-es vadászrepülőgép Moszkva felett a Győzelem napi felvonulás főpróbáján Moszkvában, 2022. május 7. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Ügynökség / AFP)