Atomtöletetet is hordozni képes rakétákat adnak az oroszok Belarusznak

Az Iszkander-M típusú ballisztikus rakétákat már régebben kérte Lukasenka. Atomtöltet azért nincs hozzájuk.

2022. június 25., 21:18

Szerző:

Oroszország a következő hónapokban atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Belarusznak - jelentette be szombaton Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz elnök belarusz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tartott tárgyalásai előtt.

A szállítandó Iszkander-M típusú (NATO kódnevén SS-26 Stone) rakéták ballisztikus rakétaként és robotrepülőgépként egyaránt felhasználhatók, hagyományos, illetve atomtöltettel felszerelve - mondta az orosz elnök.

Az Iszkander 500 kilométer hatótávolságú mobil, hadműveleti-harcászati, hadszíntéri rakétarendszer.

A találkozón Lukasenka kijelentette, hogy Fehéroroszország aggódik a szomszédai - Litvánia és Lengyelország - „agresszív”, "konfrontációs" és „visszataszító” politikája miatt.

Lukasenka azt kérte Putyintól, hogy segítsen „szimmetrikus” választ adni azoknak a NATO-repülőgépeknek a berepüléseire, amelyek atomfegyver hordozására alkalmasak - mindenekelőtt atomfegyverek hordozására alkalmas harci gépek szállítását kérte.

Putyin közölte: nincs szükség szimmetrikus válaszra, és felajánlotta fehérorosz kollégájának, hogy szükség esetén korszerűsítik a fehérorosz hadsereg gépeit, hogy alkalmasak legyenek atomtöltetek hordozására.

„Számos Szu-25 típusú harci gép van hadrendben a fehérorosz hadseregben. Ezeket megfelelő módon fel lehet javítani. A korszerűsítést oroszországi repülőgépgyárakban kell végezni, és ezzel összhangban megkezdődhet a személyzet kiképzése” - mondta Putyin a tárgyalások után a televíziónak adott interjúban.

(Kiemelt kép: Iszkander-M típusú orosz ballisztikus rakéta. Fotó: RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP)

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.