Obamára várnak az orosz rakéták

Oroszország nem telepít Iszkander rakétákat a kalinyingrádi területre, ha az Egyesült Államok lemond a globális rakétapajzs elemeinek kelet-európai telepítéséről - jelentette ki vasárnap Alekszandr Glusko orosz külügyminiszter-helyettes.

2008. november 9., 12:29

Az Iszkanderek kalinyingrádi telepítését Dmitrij Medvegyev elnök jelentette be a parlamenthez intézett éves üzenetében, s Glusko azzal kapcsolatban tért vissza a kérdésre, hogy a terv az Európai Unióban aggodalmat keltett.

Az Interfax hírügynökségnek adott interjúban a diplomata hangsúlyozta: az Iszkanderek kalinyingrádi telepítésére csak abban az esetben kerül sor, ha Kelet-Európában valóban megjelennek az amerikai rakétapajzs elemei. "Ha nem, akkor feleslegessé válnak az orosz elővigyázatossági intézkedések" - mondta.

Az üzenet nyilvánvalóan Barack Obama megválasztott amerikai elnöknek is szólt.

Hozzátette: a stratégiai biztonság és stabilitás terén minden az egyensúlytól függ, így Moszkva európai partnereinek nincs mit csodálkozni azon, hogy Oroszország megfelelő lépéseket szándékozik tenni, ha az amerikai tervek megvalósulása aláássa az orosz stratégiai potenciált, amely a globális stabilitás egyik alapköve. Emlékeztetett arra is, hogy jó ideje kilátásba helyezték az ellenlépéseket.

Glusko kérdésre válaszolva azt mondta: nem hiszi, hogy a bejelentés bármilyen hatással lehet a küszöbön álló orosz-EU csúcsra, mivel a globális és az európai biztonság kérdése eleve szerepel a napirenden - írja az MTI.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: Moszkva kész folytatni az EU-val kötendő partnerségi és együttműködési szerződésről folyó tárgyalásokat, és üdvözli, ha az unió is kész erre, de úgy látja, a dokumentum kidolgozásában mindkét fél egyenlő mértékben érdekelt.

Elmondta, hogy tárgyalások még igen korai fázisban vannak, de annyi már látható: Oroszország keretjellegű szerződésre törekszik, hogy azt majd különböző megállapodásokkal egészítsék ki, az Európai Bizottság pedig arra hajlik, hogy egyetlen dokumentumban szabályozza a kétoldalú kapcsolatok minden területét. Hozzátette azonban, hogy e nézeteltérés jelentőségét egyik fel sem túlozza el.

Úgy vélte: az élet rákényszeríti az Európai Uniót, hogy elgondolkodjon az Oroszországgal közös biztonsági struktúrák kialakításáról, és Moszkva nem tartja kizártnak, hogy a jövőben kialakul bizonyos kölcsönös integráció például az energiarendszerek szinkronizálásával, vagy a vízummentes forgalom bevezetésével.

"Oroszország régen az EU-val közös biztonsági struktúrák kialakítása mellett van, amelyek magukban foglalnák a kockázatok és veszélyek közös értékelését, a közös döntéseket, ezek közös végrehajtását és a felelősség közös viselését. Az EU erre jogi természete folytán még nem kész, de Moszkva szerint az élet rákényszeríti majd az európai partnereket a mai, főleg konzultációkból álló külpolitikai együttműködésnek a közös döntések meghozatala és végrehajtása felé történő fejlesztésére" - mondta Glusko.