Kínzással vádolt tábornokot neveztek ki a nemzetközi rendőrség élére

Korábban emberi jogi szervezetek és az Európai Parlament képviselői is aggodalmukat fejezték ki a tábornokkal kapcsolatban.

2021. november 25., 17:48

Szerző:

Egy kínzással vádolt emirátusi tábornokot választottak az Interpol elnökévé – közölte a globális rendőrségi ügynökség, annak ellenére, hogy korábban emberi jogi szervezetek és az Európai Parlament képviselői aggodalmukat fejezték ki.

„Ahmed Nasser al-Raisit az Egyesült Arab Emírségekből megválasztották az elnöki posztra (4 éves ciklusra)” – közölte az Interpol csütörtökön a Twitteren.

Al-Raisi tábornok, az Egyesült Arab Emírségek biztonsági erőinek vezetője nagyrészt jelképes és önkéntes szerepet fog betölteni, írja az Al Jazeera.

Az Interpol főtitkára látja el a lyoni székhelyű szervezet napi irányítását. Jürgen Stock, a jelenlegi főtitkár 2019-ben kapott egy második ötéves megbízatást.

Az emíriai tábornok ellen az elmúlt hónapokban „kínzás” miatt érkeztek panaszok Franciaországban és Törökországban, amely ezen a héten Isztambulban ad otthont az Interpol közgyűlésének.

A kinevezésre azt követően került sor, hogy

az Egyesült Arab Emírségek bőkezűen finanszírozza a rendőri testületet,

és hogy Abu Dhabi azzal vádolta meg, hogy az Interpol a politikailag másként gondolkodók üldözésére használja fel a körözött gyanúsítottakra vonatkozó, úgynevezett „vörös értesítések” rendszerét.

Három európai parlamenti képviselő november 11-én kelt levelet írt Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek, amelyben figyelmeztette a tábornok kinevezésének az Interpolra gyakorolt hatására.

„Al Raisi tábornok megválasztása aláásná az Interpol küldetését és hírnevét, és súlyosan befolyásolná a szervezet azon képességét, hogy hatékonyan végezze küldetését” 

– írták.

2020 októberében 19 nem kormányzati szervezet, köztük a Human Rights Watch, aggodalmát fejezte ki al-Raisi esetleges megválasztása miatt, akit úgy jellemeztek, mint aki „egy olyan biztonsági apparátus része, amely továbbra is szisztematikusan veszi célba az Abu Dhabi-i vezetés békés kritikusait”.

(Kiemelt kép: Ahmed Nasser al-Raisi. Fotó: Ozan Kose / AFP)