Kinyithattak az edzőtermek és kaszinók Horvátországban

Szlovéniában is enyhítenek a korlátozásokon, feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat és minden üzlet kinyithatott, kivéve a vendéglátóhelyek.

2021. február 15., 15:43

Szerző:

Horvátországban kinyithattak az edzőtermek, a kaszinók, a fogadóirodák, a nyelviskolák és a különböző műhelyek, valamint engedélyezték a kávézók számára italok árusítását elvitelre.

Davor Božinović horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület sajtótájékoztatóján elmondta: amennyiben tovább csökken a fertőzöttek száma, márciusban további enyhítések léphetnek életbe. Nem lehet mindent egyszerre – tette hozzá. Szerinte a járványkorlátozások tekintetében Horvátország nyitottabb, mint bármely más európai uniós tagország.

Horvátországban minden üzlet és szolgáltatás nyitva tarthatott, csak a vendéglátóhelyeket zárták be november közepén – kivéve a szállodákat –, az éttermek pedig mindvégig készíthettek ételt elvitelre. Hétfőtől a kávézók is árusíthatnak italt elvitelre, bár sokan nem nyitottak ki, mert úgy vélik, hogy gazdaságilag ez nem kifizetődő számukra.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 68 új fertőzöttet azonosítottak. Egy nap alatt 21 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5339-re emelkedett. Kórházban 951 beteget ápolnak, közülük 86-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 244-gyel 179 726-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 11 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3728-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 738-an vannak kórházban, 135-en intenzív osztályon.

Az országban hétfőtől az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is megkezdődött a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken. Minden szolgáltatás és üzlet kinyithatott, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig megengedett. Feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat, az éjszakai kijárási tilalom azonban érvényben maradt. A dolgozókat kötelezően minden héten tesztelni kell minden ágazatban. Ez kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy a munkavállalók már átestek a fertőzésen. A vendéglátóhelyek ugyanakkor továbbra is zárva maradnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Vendégek elviteles kávét isznak egy bezárt étterem teraszán Zágrábban, 2020. november 29-én. Fotó: EPA | Antonio Bat)