Kína kiborult, kontroll alatt a katonai tevékenységük

Ausztrália, az USA és Anglia összefogott.

2021. szeptember 16., 12:56

Szerző:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a britek és az amerikaiak védelmi és biztonsági megállapodást kötöttek Ausztráliával, melynek keretében modern, nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókhoz jut a szigetország. A BBC már a bejelentéskor jelezte, ennek a megegyezésnek az a célja, hogy kontroll alatt tartsák az indiai- és a csendes-óceáni térségben zajló kínai katonai tevékenységet. Nem kellett sokat várni a kínai válaszra sem, amelyben elítélte a megállapodást és „hidegháborús mentalitással” vádolta a három országot.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő a csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a három ország közötti együttműködés súlyosan aláássa a regionális békét és stabilitást, felerősíti a fegyverkezési versenyt, továbbá hátráltatja a nukleáris fegyverek elterjedése ellen tett nemzetközi erőfeszítéseket. Megjegyezte, a tengeralattjárók beszerzésével Ausztrália ellentmond saját, a nukleáris fegyverek elterjedése érdekében tett elköteleződésének. A kínai külügyi szóvivő a lépést rendkívül felelőtlennek nevezte, a három országot pedig azzal vádolta, hogy nukleáris fegyvereket használnak geopolitikai célokra.

(Kiemelt kép: Zhai Jianlan / XINHUA / Xinhua via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.