Kínában lezártak egy teljes várost, mert találtak 60 koronavírus-fertőzöttet

A buszjáratokat is felfüggesztették.

2022. március 15., 09:56

Szerző:

Kína kormánya vasárnap a koronavírus-fertőzések megugrására reagálva leállította a 17,5 millió lakosú Sencsen déli üzleti központját – írja az NBC News. A buszjáratokat pedig felfüggesztették, hogy ezzel is akadályozzák, hogy a lakosság elhagyja a várost. 

A Hongkonggal szomszédos pénzügyi és technológiai központnak számító Sencsenben mindenkit három körös vizsgálatnak vetnek alá, miután vasárnap 60 új esetet jelentettek. Az élelmiszer-, üzemanyag- és egyéb szükségleti cikkeket szállító vállalkozások kivételével minden üzletet bezárásra vagy otthonról történő munkavégzésre utasítottak.

Kína legutóbbi fertőzéshullámában a megbetegedések száma alacsony más országokhoz és Hongkonghoz képest, ahol vasárnap több mint 32 ezer esetet jelentettek. A szárazföldi hatóságok azonban "zéró tolerancia" stratégiát alkalmaznak, és egész városokat zártak le, hogy minden fertőzött személyt megtaláljanak és elkülönítsenek.

Sencsen ad otthont Kína legjelentősebb vállalatainak, köztük a telekommunikációs berendezéseket gyártó Huawei Technologiesnak, a BYD Auto elektromos autómárkának, a Ping An biztosítónak és a Tencent Holdingnak, a népszerű WeChat üzenetküldő szolgáltatás üzemeltetőjének.

A szárazföldön a kormány 1 938 új esetről számolt be, ami több mint háromszorosa a szombati összesített adatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Utcai kivetítőn Hszi Csin-ping, Kína elnöke, amint rész vesz az Országos Népi Kongresszuson 2021. március 5-én. Fotó: Yomiuri/AFP / Koki Kataoka)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.