Kína űrkutatása történetének leghosszabb missziójára küldött három asztronautát

Peking hetedszerre küldött embereket az űrbe, legutóbb öt évvel ezelőtt volt erre példa.

2021. június 17., 13:22

Szerző:

Kína három asztronautát indított útnak csütörtökön arra a jelenleg is épülő űrállomására, amelyet a jövő év végéig szeretnének kiépíteni. A Sencsou-12 nevű űrhajó helyi idő szerint csütörtökön reggel 9 óra 22 perckor startolt az északnyugat-kínai Csiucsüen indítóállomásról, és 15 óra 54 perckor sikeresen csatlakozott a Tienho (Mennyei harmónia) űrállomás központi eleméhez - írta az MTI a Hszinhua kínai állami hírügynökség és a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) alapján. 

Az űrállomást egyébként a jövő év végéig szeretnék kiépíteni. Ahhoz, hogy a teljes rakomány és legénység rendelkezésre álljon, valószínűleg 11 misszióra lesz szükség, a mostani a harmadik a sorban. Az asztronauták a tervek szerint három hónapot töltenek az űrben, közülük ketten már egy korábbi űrmisszióban is részt vettek. A CMSA szerdai közlése szerint a háromfős legénység különböző tesztekkel ellenőrzi majd az űrállomás működését.

A Tienho központi elemét április 29-én bocsátották fel, további két elemet pedig a jövő év során terveznek felküldeni. A beszámolók szerint az űrállomást 15 éven akarják üzemeltetni, és a legénység egyhuzamban akár hat hónapon át is tartózkodhat rajta. A csütörtöki felbocsátással Kína hetedszerre küldött embereket az űrbe, legutóbb öt évvel ezelőtt. A három hónapon át tartó misszió a kínai űrkutatás történetének eddigi leghosszabbja lenne; 2016-ban a Sencsou-11 űrhajó legénysége 33 napot töltött az űrben.

(Kiemelt kép: AFP / Greg Baker)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.