Kína profitálhat a legszegényebb országoknak nyújtott segélyből

Az amerikai pénzügyminiszter szerint Kína húzhat hasznot a legszegényebb országoknak nyújtott segítségből, ha abból kezdik el törleszteni az adósságukat az ázsiai országnak.

2021. június 11., 09:14

Szerző:

A legszegényebb országoknak nyújtott segítségből kínai hitelezők húzhatnak hasznot - jelentette ki Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter csütörtökön a képviselőház egyik bizottsága előtt.

"Nagyon nyugtalanok lennénk, ha azt kellene tapasztalnunk, hogy a nagyon szegény országok a nekik nyújtott forrásokat arra használnák fel, hogy az adósságállományukat törlesszék belőle Kínának"- fejtette ki Yellen, aki szerint mindez ellenkezne az amerikai segélyprogramok célkitűzéseivel.

Kína az első számú hitelezője az afrikai országoknak, amelyeknek az adóssága a koronavírus-járvány miatt rendkívül megnőtt.

Aggodalmainak hangoztatásával együtt Yellen kiállt amellett, hogy a szegény államokat megsegítő programok pénzösszegeit "fel kell szabadítani", vagyis a felmerülő aggodalmaknak nem szabad akadályozniuk a segítségnyújtást. Az Egyesült Államok "az ígéreteinek teljesítésében nem állt mindig a helyzet magaslatán" - fogalmazott.

Az amerikai pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "az elsők között volt" e segélyprogramok életre hívásában és kidolgozásában, de -mint mondta- "most már a finanszírozást is bonyolítanunk kell".

(Kiemelt kép: Pool/AFP | Justin Tallis)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.