Kína nem áll le, sőt magasabb fokozatra kapcsol

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy tovább folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

2022. augusztus 8., 08:57

Szerző:

 Kína múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. A manőverek hat helyszínen zajlottak Tajvan környékén, és a kínai hadsereg éleslőszert is használt, valamint rakétákat lőtt át a sziget fölött.
 

A kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn azt közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat, és elsősorban a tengeri hadviselésre és tengeralattjáró-elhárító műveletekre fognak összpontosítani.

 Bár Kína többször tartott hadgyakorlatokat a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking „szándékosan emelte a katonai fenyegetés” szintjét. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifogásolta Kína „teljességgel aránytalan reakcióját” Pelosi látogatására.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Tajvani nemzeti védelmi minisztérium)

Lecsapott Vietnámra a Noru tájfun szerdán kora reggel, kiterjedt áradásokat és több ezer házban károkat okozva.