Úton a csőd felé az Evergrande, az egész világ megérezheti

Négy millió munkahely szűnhet meg Kínában.

2021. szeptember 22., 08:42

Szerző:

Az Evergrande nevű óriásvállalatnak 300 milliárd dolláros adóssága van, készpénze azonban nincs, viszont a hét második felében ki kellene fizetnie a lejáró hitelek egy részét a csőd szélén billeg. 

A cégnek ezerháromszáz projektje fut Kína 280 városában, több mint kétszázezer alkalmazottja van, és csaknem négymillió munkahelyet ad az építkezésein, bedőlése ezért súlyos gazdasági következményekkel járna – írja a New York Times.

A szabályozók attól tartanak, hogy egy Evergrande méretű cég összeomlása remegést okozna az egész kínai pénzügyi rendszerben. Az Evergrande több mint két évtizede Kína legnagyobb fejlesztője volt, és olyan mértékű pénzkibocsátást hajtott végre egy ingatlan bumból, amelyet a világ soha nem látott. Az Evergrande, nemcsak ingatlanfejlesztéssel foglalkozott más területekre is betört – sport, palackozott víz, elektromos járművek.

Elemzők már évekkel ezelőtt figyelmeztettek a kínai ingatlanpiac fenntarthatatlanságára, sokak szerint csak idő kérdése volt, hogy a lufi kipukkan. Most azt találgatják, hogy a Kínai Kommunusta Párt vajon megmenti-e az Evergrande-ot vagy hagyja csődbe menni, aminek hatása Kínán kívül is érezhető lesz.

(Kiemelt kép: a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő árus a holdújévre léggömböket és fejdíszeket kínál pekingi üzlete előtt 2021. február 11-én, a legnagyobb kínai ünnep előestéjén. A holdújévvel idén az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendő közül a bivaly éve kezdődik.Peking, 2021. február 11. Fotó: Andy Wong / MTI / AP)