Kína azzal dicsekszik, hogy provokálja az USA-t – videó

J-15-ös vadászgépekkel repültek át kínai pilóták az USA egyik rombolója felett, amiről a kínai állami csatorna egy felvételt is lejátszott.

2022. szeptember 29., 14:04

Szerző:

A kínai Liaoning anyahajóról szálltak fel azok a J–15-ös vadászgépek, amelyek aztán átrepültek az USA haditengerészetének Arleigh Burke osztályú rombolója felett – hogy az esetnek akad némi büszke jelentősége Kína számára, azt mi sem példázza jobban, mint hogy a pilótafülkében lőtt felvételt a China Central Television, egy állami csatorna tette közzé először – írta a Rakéta.huThe War Zone nyomán.

A Repülő Cápaként is ismert kínai ikerhajtóműves vadászgép valószínűleg a Kínát Tajvantól elválasztó Tajvani-szorosnál repült el az amerikai romboló felett, bár az eset pontos helyszíne nem ismert.

A videó azt is bizonyítja, hogy Kína egyre aktívabban használja a saját anyahajóit – immár tehát az USA és szövetségeseinek a hajóit is szemmel tartják. Mivel a gépnek a fülkéjét látjuk a videón, így az nem ismert, hogy fel volt-e fegyverezve, viszont a hosszabb felvételen látható a formáció két másik gépe is, amelyek szárnyára valószínűleg levegő-levegő lövedékeket szereltek – az viszont nem biztos, hogy ezek éles lövedékek voltak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Hu Shanmin / XINHUA / Xinhua via AFP)