Kína azt állítja, hogy leleplezték a brit kémeket

Kína legfőbb kémügynöksége azt állítja, hogy újabb a brit kémkedési ügyet fedtek fel. 

2024. január 8., 13:16

Szerző:

Kína közölte, hogy biztonsági szervei újabb kémkedési incidenst találtak, amelyben a brit titkosszolgálat egy külföldit használt titkos információk gyűjtésére – írja a Reuters. A kínai állambiztonsági minisztérium hétfőn a WeChat közösségi  fiókján hozta nyilvánosságra, hogy egy Huang vezetéknévvel azonosított külföldi egy tengerentúli tanácsadó ügynökséget vezetett, aki 2015-ben az MI6-al vagyis a brit titkosszolgálattal „hírszerzési együttműködési kapcsolatot” létesített.

A kínai állambiztonsági minisztérium szerint a brit titkosszolgálat utasította Huangot, hogy személyazonosságát fedősztoriként használva gyűjtsön Kínával kapcsolatos információkat – áll a közleményben. Kína állítja, hogy az MI6 szakmai hírszerzési képzést is tartott Huangnak, és speciális kémfelszerelést biztosított a hírszerzési művelethez. 

„Felszólítjuk az Egyesült Királyságot, hogy hagyjon fel a dezinformáció terjesztésével, és hagyjon fel a politikai manipulációval és a Kínával szembeni rosszindulatú rágalmazással”

– mondta Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő egy sajtótájékoztatón.

Kína több intézkedést is hozott nemzetbiztonságát fenyegető veszélyek ellen, és az elmúlt években több kémkedési esetet is nyilvánosságra hozott. Emellett az országban és külföldön élő állampolgárait is figyelmeztette a kémtevékenységekbe való belekeveredés veszélyeire és felhívta a figyelmet arra, hogy vegyenek részt a kémelhárítási munkában, és jelentsék be a gyanús tevékenységeket. Kína emellett széleskörűen lecsapott a külföldi tanácsadó és átvilágító cégekre az államtitkok felfedésével kapcsolatos fenyegetések miatt, ami elbizonytalanította az országban működő külföldi vállalatokat.

(Kiemelt képünkön: Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatón a Kínai Népköztársaság külügyminisztériumában, Pekingben 2023. július 26-án. Fotó: Pedro PARDO / AFP)