Kína a tálibokat támogatja Afganisztánban

Újra a politika fősodrában látnák a tálibokat. 

2021. július 29., 08:05

Szerző:

Tiencsinben találkozott az afganisztáni tálibok kilencfős delegációja és a kínai külügyminiszter, Vang Ji. A megbeszélés kedvezően zárult a tálibok számára, hiszen a külügyminiszter kijelentette, hogy mindenben támogatja őket Kína. Egyetlen feltételt szabtak az afganisztáni  küldöttségnek: határolódjanak el mindenféle terrorszervezettől. Legfőképp a a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól, amely Kínában az ujgurok lakta területeken követhetett el merényleteket. A kínai külügyminiszter a megbeszélésen azt mondta, hogy az USA elbukott Afganisztánban és igazából ezért kell kivonulniuk a térségből. Kína fontos szerepet akar betölteni a jövőben Afganisztánban. Részt akarnak venni az ország újjáépítésében és a békefolyamatokban is. 

Vang Ji a találkozón kijelentette, hogy Afganisztán területi szuverenitását és egységét támogatják. Kína szeretné levezényelni a béketárgyalásokat a politikailag szemben álló felek számára Afganisztánban. Továbbá azt is elmondta a külügyminiszter, hogy segítik majd a tálibok visszatérését az afganisztáni politikába. A találkozó utáni nyilatkozatokból kiderül, hogy a tálibok és Kína közeledése egymás felé jelentős.  A tálibok szóvivője a kínai kérésre válaszolva közölte, hogy Afganisztán a későbbiekben nem ad otthont terrorszervezeteknek. 

Afganisztán helyzete azóta, hogy az Egyesült Államok kivonulóban van a térségből egyre rosszabb. A tálibok közben támadásokat indítottak a regnáló afgán kormány ellen. A támadások sikere miatt, a tálibok újra jelentős területek felett vették át a hatalmat az országban. Az amerikai haderő légicsapások segítségével  próbálta visszaverni a tálib erőket. 
    

(Kiemelt képünk illusztráció: Az afgán biztonsági erők egy tálib fegyveres holtteste felett állnak, miután 2015. október 1-jén harcokat folytattak a tálib fegyveresek és az afgán biztonsági erők között a kunduzi repülőtér közelében.Fotó: WAKIL/ AFP)