Kim Dzsong-un húga, Kim Jo-dzsong közbelépett, elutasította a segítséget

Ritkán szólal meg a háttérben nagy hatalommal rendelkező Kim Jo-dzsong bátyja helyett, de akkor azért keményen intézkedik.

2022. augusztus 19., 09:24

Szerző:

Elutasította Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong pénteken a dél-koreai elnök ajánlatát, amelyben Jun Szok Jol gazdasági segítséget helyezett kilátásba Phenjannak, ha a kommunista állam felhagy nukleáris fejlesztéseivel.

Az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapártban fontos tisztséget betöltő Kim Jo Dzsong - akinek szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte - leszögezte: Phenjan „nem adja el a becsületét gazdasági előnyökért cserébe”, s abszurdnak nevezte az ajánlatot.

A dél-koreai elnöki hivatal „mély sajnálatát” fejezte ki Kim Jo Dzsong szavai miatt, ám a hivatal részéről leszögezték: ajánlatukat továbbra is fenntartják.

„Észak-Korea viselkedése nem segíti elő a Koreai-félsziget békéjét és jólétét, csupán nemzetközi elszigeteltségét fokozza” - áll a szöuli közleményben.

Jun Szok Jol a héten valódi tárgyalásokat szorgalmazott Phenjannal, kiemelve: ha Észak-Korea szilárd elkötelezettséget tanúsít nukleáris programja leállítására, déli szomszédja kész támogatást nyújtani.

„Ha az észak-koreai hatóságok elfogadják (az ajánlatot), nem fogunk fukarkodni a szükséges támogatással, és készek vagyunk gyógyszereket - beleértve a koronavírus elleni oltóanyagot -, egészségügyi felszerelést, valamint egészségügyi személyzetet küldeni” - hangsúlyozta az elnök.

Észak-Korea 2006-ban hajtott végre először nukleáris robbantási kísérletet, az ország ellen azóta büntetőintézkedések vannak érvényben. Phenjan azt állítja, hogy azért indította nukleáris fegyverprogramját, hogy megvédhesse magát az Egyesült Államoktól.

(Kiemelt kép: Kim Jo-dzsong. Fotó: KCNA hírügynökség / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.