Észak-Korea: kínai és orosz delegáció is jelen volt az ország alapítási ünnepén

Az észak-koreai fővárosban, Phenjanban díszszemlével emlékeztek meg szombaton az ország megalapításának 75. évfordulójáról – közölte a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség. A rendezvényen orosz és kínai delegáció is részt vett, és Kim Dzsongun észak-koreai vezető is jelen volt.

2023. szeptember 9., 13:34

Szerző:

Kim Dzsongun az alkalomból találkozott a Liu Kuo-csung miniszterelnök-helyettes vezette kínai küldöttséggel. Peking nevében Hszi Csin-ping államfő is levélben fejezte ki készségét „a stratégiai kommunikáció és a munkaszintű együttműködés megerősítésére” a kelet-ázsiai szomszéddal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén levelet küldött Kimnek, amelyben közölte, hogy a két ország bővíteni fogja a kétoldalú kapcsolatokat a Koreai-félsziget és a térség biztonságának és stabilitásának biztosítása érdekében.

A Kreml közlése szerint Putyin azt írta: „meggyőződésem, hogy közös erőfeszítéseinknek köszönhetően tovább fogjuk erősíteni (...) a kétoldalú kapcsolatokat minden fronton”. Hozzátette: „ez teljes mértékben megfelel népeink érdekeinek” és hozzájárul „a biztonság és stabilitás biztosításához a Koreai-félszigeten és Északkelet-Ázsiában”. Kim korábbi jelzések szerint Oroszországba készül, hogy találkozzon Putyinnal.

A phenjani felvonuláson teherautókon egyebek között elhelyezett rakétavetőket és csapatokat, valamint fegyvereket vontató traktorokat mutattak be. Az esemény a KCNA tájékoztatása szerint „félkatonai erők” felvonulása volt, és nem a hadsereg reguláris alakulatainak szokásos felvonulása, így nem mutattak be interkontinentális ballisztikus rakétákat sem.

(Kiemelt kép: a 2023. szeptember 8-án készült képen a phenjani Kim Ir Szen téren, Észak-Korea alapításának 75. évfordulója alkalmából megrendezett felvonulás látható. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

 

2024. július 25., 09:35

 Először jelent meg a nyilvánosság előtt Joe Biden amerikai elnök, ahol elmondta, miért is lépett vissza az elnökjelöltségtől.