Kim Dzsongun is elmondta újévi beszédét

A hangsúly eltolódott. 

2022. január 1., 08:59

Szerző:

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a gazdaságot helyezte újévi beszéde középpontjába a kormánypárt évzáró plenáris ülésén, az Egyesült Államokat pedig meg sem említette – írja a Telex. 

Az elmúlt évekhez képest ez komoly hangsúlyeltolódást jelent, mert korábban a diplomáciára és politikai álláspontok voltak beszédének középpontjában. Kim Dzsongun a Koreai Munkáspárt plenáris ülésén ezúttal az élelmezésre és a fejlesztésre összpontosított, ami az ország helyzetét ismerve érthető. A koronavírus-járvány hatása komolyan megrendítette az ország gazdaságát, melynek következtében a lakosság egésze élelmiszer hiánnyal küzd. Az ENSZ ember jogi szakértője is arra figyelmeztetett, hogy a legszegényebbeket az éhezés fenyegeti Észak-Koreában. 

A probléma akkora, hogy maga Kim Dzsongun is kénytelen tudomásul venni a kialakult válságot. 

„A sürgősségi járványellenes intézkedéseket nemzeti prioritásként kell kezelni, és –azokat határozottan végre kell hajtani... még csak a legkisebb lazaság, hiányosság vagy kiskapu is megengedhetetlen”

– mondta beszédében a járvánnyal kapcsolatban az észak-koreai diktátor.  

Beszédéből persze a háborús retorika sem maradt el. „A Koreai-félsziget egyre instabilabb katonai környezete és a nemzetközi helyzet megkívánja a nemzeti védelmi képesség megerősítését”– mondta a párt plenáris ülésén. 

(Kiemelt kép: Kim Dzsongun Észak-Korea diktátora. Fotó: MTI/EPA)

 

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.