Kim Dzsongun a világ legerősebb nukleáris erejévé tenné Észak-Koreát

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szombaton kijelentette, hogy országa végső célja a világ legerősebb nukleáris erejének létrehozása.

2022. november 27., 08:58

Szerző:

  Az észak-koreai állami média vasárnapi híradása szerint Kim Dzsongun úgy fogalmazott, hogy az Észak-Koreát és népét megvédeni képes nukleáris erő felépítése a legnagyobb és legfontosabb forradalmi cél, és az ország végső célja a világ leghatalmasabb stratégiai erejének, az évszázadban példa nélküli abszolút erőnek a birtoklás.

A diktátor akkor beszélt erről szombaton, amikor több tucat katonatisztet és tudóst léptetett elő, akik részt vettek a Hvaszong-17 nevű, legújabb fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztelésének előkészítésében, amelyet Kim Dzsongun a világ legerősebb stratégiai fegyverének nevezett.

 Phenjan legutóbbi ICBM-rakétatesztjét november 18-án hajtotta végre, amely ismét nemzetközi bírálatot váltott ki. Az ICBM-rakéták több mint 5500 kilométert képesek megtenni, ám több ENSZ-határozat megtiltja, hogy Észak-Korea ilyen és más ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek a kialakításuktól függően képesek lehetnek akár nukleáris robbanófejek hordozására is.

A Koreai-félszigeten a helyzet jelenleg nagyon feszült. A nukleáris fegyverekkel is rendelkező Észak-Korea az elmúlt hetekben egy sor rakétatesztet hajtott végre. Phenjan mostanában szokatlanul gyakran hajt végre rakéta-próbarepüléseket, emiatt megfigyelők attól tartanak, hogy az ázsiai ország több év után hamarosan újabb nukleáris tesztrobbantást hajthat végre.

(Kiemelt kép: Kim Dzsongun és kislánya. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

17:23

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést.