Kim Dzsong Un szerint mindegy, ki az amerikai elnök

Szerinte nem változik Washington ellenséges politikája Észak-Koreával szemben, akárki foglalja is el a Fehér Házat.

2021. január 9., 12:00

Szerző:

Kim szavait szombaton idézte Észak-Korea állami hírügynöksége. A kommunista ország diktátora a Koreai Munkapárt kongresszusán az Egyesült Államokat Észak-Korea legnagyobb ellenségének és fejlődése fő gátjának nevezte.    

Kim azt mondta, hogy az amerikai-észak koreai kapcsolatok megújításának kulcsa az Egyesült Államok kezében van. Burkolt fenyegetésként beszámolt arról, hogy országa számos csúcstechnológiájú fegyvert fejleszt, és képes jelentősen kibővíteni nukleáris arzenálját.

Joe Biden egyébként októberben azt mondta, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó Kimmel találkozni, ha Észak-Korea belegyezik nukleáris kapacitásának csökkentésébe.

Kim most azt közölte, hogy Észak-Korea elsőként nem vetne be nukleáris fegyvert az Egyesült Államok ellen, és hajlandó lenne tárgyalni Washingtonnal. Megfigyelők szerint a diktátor ezzel máris nyomás alá akarja helyezni az új amerikai kormányt.

Január 20-án Joe Biden váltja a leköszönő Donald Trumpot a Fehér Házban. Biden választási kampányában "orgyilkosnak" nevezte Kim Dzsong Unt, Észak-Korea pedig "olyan veszett kutyának" bélyegezte Bident, amelyet "bottal kell agyonütni".

Donald Trump ugyan történelmi jelentőségű eseményként háromszor is találkozott Kim Dzsong Unnal - és "nagyszerű fickónak" nevezte -, de nem ért el semmilyen haladást a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében.     

(MTI)

A kéthavi távoktatás után megnyíló általános és a középiskolák hírét örömmel fogadták az angolok, mostantól azonban írásban kell indokolniuk utazásuk célját, ha külföldre akarnak menni.