Kilépnek az északi országok a Nemzetközi Újságíró Szövetségből

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 17:44

Szerző:

A norvég tagszervezet elmondása szerint évek óta küzdöttek a döntési mechanizmusok és a pénzügyi viszonyok átláthatóságáért – írt a Reuters. Az északi szervezetek legutóbbi csalódása abból fakadt, hogy a szövetség nem lépett fel az Orosz Újságíró Szövetség ellen, mikor az Oroszország által megszállt ukrán területeken regionális újszágíró szövetségeket hozott létre. Az Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) közölte, hogy végrehajtó bizottságuk hivatalos eljárást indított az Orosz Újságíró Szövetség kizárására.

Az északi szervezetekben az is nagy visszhangot keltett, amikor tavaly a korlátozott sajtószabadságáról ismert Ománban fényűző körülmények között tartották meg az IFJ kongresszusát. Felmerült a kérdés: miből telt rá? Miután a Finn Újságírók Szövetsége kérte és megkapta az IFJ kongresszusi költségvetését, kiderült, hogy a 778 ezer eurós rendezvényre az ománi kormány, magáncégek és a helyi újságíró-szervezet 754 ezer eurót adott. Az IFJ mindössze 33 ezer euróval járult hozzá a költségekhez.

Az IFJ azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy az összegek magukban foglalták az Ománi Újságíró Szövetség által kialkudott támogatásokat is, és „az IFJ egymást követő kongresszusainak megrendezése során évtizedeken át ez volt a szokásos eljárás.”

A 146 országban összesen 600 ezer újságírót képviselő IFJ azt mondta: a kiadásokat minden évben hivatalosan ellenőrzik, és igyekeztek megválaszolni az északi szakszervezetek minden kérdését. „Teljes mértékben visszautasítjuk a hamis, rágalmazó és káros állításokat” – mondta Jeremy Dear, az IFJ főtitkárhelyettese a Reutersnek.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy újságíró megmutat egy rajzot, amely egy betömött szájjal rendelkező újságírót ábrázol. Fotó: Alain Pitton/NurPhoto/ NurPhoto via AFP)