Kijevbe utazik az olasz miniszterelnök

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hétfőn Kijevbe utazik, ahol többek között az ukrán elnökkel fog találkozni.

2023. február 19., 17:48

Szerző:

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hétfőn Kijevbe utazik, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írta a Reuters.

Az olasz jobboldali kormánykoalíción belüli véleménykülönbségek ellenére Meloni határozottan kiáll Ukrajna mellett. Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, (aki a Meloni koalíciójához tartozó Forza Italia párt vezetője) múlt héten azt mondta, hogyha még mindig ő lenne a kormányfő nem találkozna Zelenskzijjel, ugyanis ő tehet a háború kitöréséről.

Az Európai Néppárt (EPP), – amelynek a Forza Italia is tagja – pénteken közölte, hogy Berlusconi Ukrajnával kapcsolatos kijelentése miatt lemondják egy júniusra tervezett nápolyi rendezvényüket. Antonio Tajani olasz külügyminiszter, a Forza Italia egyik alapítója szombaton közölte, hogy a Hetek csoportjának müncheni találkozója alkalmával találkozott Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, és biztosította őt Olaszország támogatásáról.

Olaszország és Franciaország a közelmúltban fejezte be a tárgyalásokat egy fejlett légvédelmi rendszer tavasszal Kijevbe történő szállításáról.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélget Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel az európai vezetők csúcstalálkozójának részeként tartott megbeszélésen Brüsszelben 2023. február 9-én. Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.