Kigyulladt karácsonyfa okozta több ember halálát

A philadelphiai lakástűzben 12-en haltak meg.

2022. január 12., 07:06

Szerző:

Kigyulladt karácsonyfa okozta a 12 ember, köztük 8 gyermek életét követelő lakástüzet az amerikai Pennsylvania állambeli Philadelphiában január 5-én – közölte kedden a helyi tűzoltóság vezetője az előzetes vizsgálati eredményeket ismertetve.

A tűz a reggeli órákban, egy háromemeletes sorház középső emeletén tört ki Fairmount városrészben. A tűzoltóság szerint az eredetileg két családra tervezett, a philadelphiai lakásügyi hatóság tulajdonában lévő épületet túlzsúfolták, 26-an laktak ott.

Ez a katasztrófa, illetve egy másik, vasárnap New Yorkban kitört, tizenhét ember életét követelő tűz aggályokat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy az olcsó amerikai bérházak megfelelnek-e a tűzvédelmi előírásoknak. A philadelphiai épület füstérzékelőiről ellentmondásos értesülések láttak napvilágot. A tűzoltóság korábban arról számolt be, hogy négy füstérzékelő is volt az épületben, de egyik sem működött. Később azt is közölte, hogy a készülékeket utoljára tavalyelőtt ellenőrizték. Dinesh Indala, a philadelphiai lakásügyi hatóság alelnöke ugyanakkor hat készülékről számolt be, amelyek tavaly májusban estek át ellenőrzésen.

(Kiemelt kép: Egy rózsa hever az utcán a leégett Philadelphia-i lakás közelében 2022. január 5-én. fotó: Ed JONES / AFP)