Kifütyülték III. Károly királyt

Az uralkodó szokás szerint felolvasta a brit kormány új törvényalkotási és cselekvési tervezetét, közben előkerültek a Not my King feliratú transzparensek.

2023. november 7., 18:47

Szerző:

A brit parlamenti évadokat megnyitó trónbeszédeket mindig a kormány állítja össze, az uralkodó, jelen esetben III. Károly király csak felolvassa azt, beleszólási, módosítási joga nincs. Idén az új olaj- és földgázkitermelési engedélyek kiadása, a dohányzás fokozatos betiltása és a Gázai övezet lakosságának megsegítése szerepel a Rishi Sunak által vezetett brit kormány új törvényalkotási és cselekvési tervezetének központi elemei között.

 

Az új kormányprogram valószínűleg az utolsó a jövő évi nagy-britanniai parlamenti választások előtt. A kormány az energiaellátási biztonság erősítéséért számos új olaj- és földgázkitermelési engedély kiadását tervezi, hogy Nagy-Britannia ne legyen rászorulva ellenséges rezsimek energiahordozóira. Első intézkedésként a Nagy-Britanniát megillető északi-tengeri szénhidrogénvagyon kitermelésének szabályozásáért felelős felügyeleti szerv (North Sea Transition Authority, NSTA) szeptemberben engedélyezte a termelés megkezdését a skóciai Shetland-szigetektől északnyugatra fekvő Rosebank lelőhelyen, amely a legnagyobb, művelés alatt még nem álló brit tengeri olajmező.

A dohánytermékek értékesítésének fokozatos betiltását is ismertette a király, a tervezett jogszabály büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek, így a most 14 éves vagy ennél fiatalabb korosztályok tagjai soha nem kerülnek olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehetnek.

Emellett a brit kormány célja Ukrajna további támogatása, a NATO erősítése, valamint a Gázai övezet lakosságának humanitárius segítségnyújtása.

A programvázlatot III. Károly király olvasta fel a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában az évszázados hagyományokra visszatekintő parlamenti évadnyitó ceremónián. 

A Telex azt írta, tüntetők várták az uralkodót, kifütyülték, és ezúttal is előkerültek a Not my King, vagyis „Nem az én királyom” feliratok és táblák, amit a monarchiaellenes tüntetők már a beiktatásakor lengettek. 

(Kiemelt kép: Monarchiaellenes tüntetők táblát tartanak a Parlament Háza előtt, miközben III. Károly király a Parlament mindkét háza részvétét kifejező beszédet fogad II. Erzsébet királynő halála miatt Londonban, az Egyesült Királyságban 2022. szeptember 12-én. Fotó: Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)