Kiengedték az elnököt a kórházból

Még hétfőn szállították kórházba bélelzáródás gyanújával.

2022. január 5., 17:24

Szerző:

Kiengedték a kórházból szerda reggel Jair Bolsonaro brazil elnököt – írja az MTI.

Az államfőt bélelzáródás gyanújával szállították sürgősséggel kórházba hétfőn, de kedden az orvosok úgy döntöttek, hogy nincsen szükség műtéti beavatkozásra.

„Közöltük a beteggel, hogy alaposan rágja meg az ételt, bizonyos élelmiszereket kerüljön, és reméljük, hogy a következő 20-30 évben is ebben a formában tudjuk tartani” – közölte az elnök kezelését irányító António Luíz Macedo sebész újságírókkal a kórház előcsarnokában.

Bolsonaro a Twitteren is tudatta, hogy elhagyhatja a kórházat. „Engedély a távozásra jelenleg” – fogalmazott posztjában.

A mikroblog-bejegyzés nyilvánosságra kerülése után nem sokkal a brazil elnöki hivatal tudatta, hogy Bolsonaro még szerdán sajtókonferenciát tart.

A márciusban 67. évét betöltő politikust hétfőn a dél-brazíliai Santa Catarina üdülőhelyről szállították a Sao Pauló-i Vila Nova Star kórházba. 2021 júliusában, amikor ugyanebben a kórházban négy napig ápolták, szintén bélelzáródással, az orvosok szintén a konzervatív kezelés mellett döntöttek.

Bolsonaro az ellene 2018. évi elnökválasztási kampány idején elkövetett, kevés híján végzetes késelés óta többször is volt kórházban. 2018 vége óta négy hasműtéten esett át.

„Ennek a merényletnek a következményeit, sajnos, egész életében viselni fogja, s nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is” – nyilatkozta az amerikai CNN hírtelevíziónak kedden este az elnök idősebbik fia, Flavio Bolsonaro szenátor.

A szélsőjobboldali Jair Bolsonaro a 2022 októberében esedékes elnökválasztáson ismét jelölteti magát.

(Kiemelt kép: Jair Bolsonaro Twitter-oldala)

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.