Kiakadtak a kommentelők: morbid videóval kampányol az amerikai hivatal

Sokak szerint felháborító, hogy erre költik az amerikaiak adóját. 

2021. július 7., 10:51

Szerző:

Rosszul sült el az az animációs videó, amit az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) töltött fel a Twitterre július elsején. A hivatal a videóval akarta érzékeltetni, hogy miért ne vigyék strandra a gyereküket, amikor a kicsi épp hasmenésben szenved, ugyanis a székletből származó baktériumok, vírusok, élősködők napokig élhetnek a medencében.

Az üzenet durvára sikerült: egy hasmenéses gyerek egy korántsem diszkrét székletcsíkot húz a vízi csúszdán a medencébe csobbanva. A videó sokkolta az amerikaiakat –- írta a 24.hu

A videót nem hiába osztotta meg a CDC. A székletben lévő kórokozók ugyanis a vízben lévő klórtól függetlenül olyan betegséget tud okozni, mint a norovírus-fertőzés vagy a vastagbélgyulladást okozó E. coli fertőzés. Egyetlen hasmenéses ember pedig a vele egyszerre vagy utána a medencében tartózkodó valamennyi fürdőzőt meg tudja fertőzni.

A mondanivaló fontos, ez kétségtelen, a lakosság egy részének inkább az üzenet megjelenítésével akadt gondja: az animáción ugyanis mindezt úgy ábrázolták, hogy kiverte a biztosítékot az amerikai Twitter-felhasználóknál. Az egyik hozzászóló például azt kritizálta, hogy az adófizetők dollárjait arra költötte az egészségügyi hivatal, hogy valaki rajzoljon egy csúszdára kakiló kislányt.

Egy másik kommentelő viszont egész más perspektívába helyezte a dolgot:

„A csúszdán levő kakicsík a legjobb dolog, amit kormányunk valaha létrehozott.”

(Kiemelt kép: illusztráció. Egy gyermek csúszdázik egy strandon a németországi Mainzban, 2013. augusztus 10-én. Fotó: Julian Stratenschulte / DPA/AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.