Keveset tesz a NATO az Oroszország jelentette fenyegetés ellen a német védelmi miniszter szerint

A NATO-nak többet kellene tennie a közös biztonságért, hogy megvédhesse magát Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben – mondta Christine Lambrecht német védelmi miniszter szombaton Litvániában.

2022. október 8., 18:50

Szerző:

A tárcavezető a NATO keretében a balti országban állomásozó német csapatokat látogatta meg a ruklai támaszponton, előtte pedig litván kollégájával, Arvydas Anusauskasszal tárgyalt Vilniusban. Lambrecht katonákkal, műveleti parancsnokokkal és Ingrida Simonyte litván miniszterelnökkel is találkozott. „Támogatjuk szövetségeseinket” – szögezte le a német védelmi miniszter.

„Hallottuk, hogyan fenyegette meg Oroszország Litvániát, amely alkalmazta az európai szankciókat Kalinyingráddal közös határán”

– mutatott rá Lambrecht. „Ez nem az első fenyegetés volt. Komolyan kell vennünk őket, és felkészültnek kell lennünk” – tette hozzá. 

Oroszország „egyre durvább és gátlástalanabb” az ukrajnai háborúban, és a „nukleáris fenyegetések megmutatják, hogy az orosz hatóságoknak nincsenek lelkiismereti aggályaik”

– hangoztatta a tárcavezető. 

A német katonák 2017-ben jelentek meg először Litvánia területén, miután a Krím félsziget orosz elcsatolása aggodalmakat váltott ki a NATO keleti szárnyához tartozó országokból. Berlin júniusban beleegyezett, hogy az ukrajnai háborúra válaszul jelentősen növeli a Litvániában állomásozó német csapatok létszámát. 

Lambrecht pénteken felavatott egy állandó német parancsnoki központot Litvániában, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén tíz napon belül egy dandár (3-5 ezer katona) csatlakozzon az országban állandó jelleggel állomásozó ezer német katonához.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy katona részt vesz a brit, észt és dán, a NATO EFP harci alakulatához tartozó országok közös hadgyakorlatán Észtországban, 2020. október 1-jén. Fotó: AFP | Raigo Pajula)