Nagykövet: kétfrontos háborúra készül Izrael

Izrael magyarországi nagykövete szerint még nagyon képlékeny a helyzet.

2023. október 11., 17:49

Szerző:

Jakov Hadas-Handelsman szerint a konfliktus hamarosan kiszélesedhet, és északon is kialakulhat egy front, azonban sok függ attól, hogy az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah belép-e a Hamász mellé, és ha igen, mikor. Hozzátette, hogy nagyon fontos, az Egyesült Államok elnökének egyértelmű elköteleződse, ahogy a többi szövetséges támogatása is.

Mint kiderült, a legfrissebb hivatalos adatok szerint a Hamász palesztin terrorszervezet által szombaton indított támadásnak az izraeli oldalon 1200 halálos áldozata van, ebből csupán 169 volt katona, a többi civil. A terroristák 130 túszt hurcoltak el, köztük volt csecsemő  és a nyolcvanas éveiben járó nő is – derül ki a 24.hu cikkéből. 

A nagykövet a civilek lemészárolásáról is beszélt, közölte, hogy haláluk előtt sokakat megaláztak, és ezt videóra is vették, majd közzétették az áldozatok közösségi oldalain is. 

Meglátása szerint a Hamász akciója mögött Irán állhat támogatóként, mivel Irán nem nézi jó szemmel, hogy Izrael egyre jobb kapcsolatot ápol a szomszédos arab országokkal és ehhez nem kérik Irán jóváhagyását. 

(Kiemelt képünkön Jakov Hadas-Handelsman  Izrael állam magyarországi nagykövete. Fotó: Szánthó Miklós Facebook-oldala)