Két ukrán terrortámadás megakadályozásáról számolt be az orosz titkosszolgálat

Oroszországi légi és szárazföldi tömegközlekedés elleni ukrán terrortámadási kísérlet megakadályozásáról számolt be szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

2022. október 12., 16:01

Szerző:

Moszkva megyében az FSZB szerint őrizetbe vettek egy ötvenéves ukrán állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megbízásából terrortámadás elkövetésére készült. A férfi két Igla típusú hordozható légvédelmi rakétarendszert csempészett be az Észtországon keresztül Oroszországba. A fegyvereket elrejtette.

A szolgálat szerint a gyanúsított megbánta tettét és együttműködik a nyomozásban. Szervezett csoport általi illegális fegyverbeszerzés és -tárolás címén indult büntetőeljárás ellene.

Brjanszkban őrizetbe vettek egy másik ukrán állampolgárt, akinek a bérelt lakásán egy rögtönzött, három kilogramm TNT-vel egyenértékű robbanószerkezetet foglaltak le, valamint az ukrán különleges szolgálatokkal való kapcsolattartásra szolgáló kommunikációs eszközöket. A gyanú szerint a férfi terrorcselekményre készült város egyik közlekedési terminálján. Ellene terrorcselekmény előkészítése, valamint robbanóanyagok és robbanóeszközök szervezett csoportban történt illegális megszerzése, tárolása, szállítása és szállítása címén büntetőeljárás indult.

A gyanúsított az FSZB szerint Kijevből Észtországon keresztül érkezett Brjanszkba és arra készült, hogy egy szállítási és logisztikai vállalat egyik raktárában nagyerejű pokolgépet helyezzen el.

Elemzők az orosz médiában arra hívták fel a figyelmet, hogy a Darja Dugina orosz újságírónő augusztus 20-i , Moszkva megyei meggyilkolásával meggyanúsított, ukrán állampolgárságú Natalja Vovk Észtországba távozott a robbantás után, a szintén ukrán Bohdan Ciganenko, akit merényletben való bűnrészességgel gyanúsítanak, pedig onnan érkezett Oroszországba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP)

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.