Két bányász meghalt a lengyel bányaszerencsétlenségben

Nyolc társukat továbbra is keresik.

2022. április 24., 12:44

Szerző:

Két bányász holttestét találták meg a mentőalakulatok vasárnap, a dél-lengyelországi Zofiówka szénbányában a hét végén bekövetkezett robbanás után, nyolc társukat még továbbra is keresik – jelentette be a bányát üzemeltető Jastrzebiei Széntársaság (JSW) az MTI szerint.

A Jastrzebie városban működő bányában, mintegy 900 méteres mélységben szombat hajnalban történt földmozgás, melynek következtében robbanással nem járó metángázszivárgást is észleltek. A térségben dolgozó 52 bányász közül 42-en kimenekültek, 10-en viszont a föld alatt rekedtek. Szombat este a mentőalakulatok azt közölték, hogy megközelítették őket a tárnában, de nem észleltek náluk életjeleket.

Az eltűnteket tovább keresik, a magas metánkoncentráció miatt azonban a mentőakció lassan halad.

Ezen a héten ez volt a második bányaszerencsétlenség a sziléziai bányákban. A Pniówek nevű, Pawlowice községben működő szénbányában szerdán bekövetkezett metánrobbanásban legalább öt ember meghalt, húsz sérültet kórházba vittek. Pawlowicében újabb robbanások miatt pénteken fel kellett függeszteni a mentést, miután a föld alatt rekedt hét bányászt kereső mentők közül is többen megsérültek.

(Kiemelt kép: Wojtek RADWANSKI / AFP)