Kész, vége, eldőlt: Trumpot két évre kivágták a Facebookról

Utána a közösségi oldal vezetői szakértőkkel értékelik, hogy még mindig közveszélyes-e.

2021. június 4., 21:02

Szerző:

A Facebook 2023 elejéig felfüggesztette Donald Trump előző amerikai elnök fiókját – idézi az MTI a közösségi oldal közleményét. A tiltás lejártát követően szakértők segítségével fogják értékelni, hogy a politikus-üzletember jelenléte a Facebookon szerintük még mindig veszélyt jelent-e a közbiztonságra.

A Facebook, a Twitter és a YouTube letiltotta Trump fiókját, miután az akkori elnök hívei egy beszédét követően megostromolták az amerikai törvényhozás épületét január 6-án. A Capitoliumban a szenátus éppen az akkor még elnökjelölt, demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Trump sosem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy az elnökválasztást elcsalták.

A Facebook további döntésig zárolta Trump fiókját. Ezután arra kérte független felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja meg a lépés jogszerűségét. A bizottság rámutatott, hogy a Facebook szabályai nem teszik lehetővé a fiókok határozatlan idejű felfüggesztését, és arra kérte a közösségi oldal illetékeseit, hogy vizsgálják felül döntésüket. Ennek eredménye a kétéves eltiltásról szóló határozat.

(Kiemelt kép: Olivier DOULIERY / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.