Szélsőjobboldali erőszak Dublinban – Gyerekeket szúrtak le, elterjedt, hogy bevándorló a tettes

Nőkre és gyerekekre támadtak késsel Dublin sétálóutcája mellett, amely után bevándorlóellenes zavargások törtek ki a városban. Az ír rendőrség szerint a szélsőjobboldali huligánok csak kihasználták a helyzetet.

2023. november 24., 08:18

Szerző:

Súlyosan megsérült egy lány és egy nő egy késelésben Dublinban, ahol további három ember – köztük két másik gyerek – is megsérült – írja az Euronews. A hatóságokat és a segélyszolgálatot egy súlyos incidenshez hívták ki Dublin belvárosába valamivel délután 2 óra előtt. Úgy tudni, egy férfi először egy nőre támadt, majd egy gyerekeket sebesített meg, mielőtt ő maga is megsérült. A támadót és az áldozatokat is kórházban ápolják.

A rendőrség azt közölte, hogy a támadón kívül nincs más gyanúsítottja az ügyben, illetve kizárta a terrorcselekmény lehetőségét.

A támadás Dublin sétálóutcája mellett, a Parnell térnél történt. A hatóságok jelenleg az elkövető indítékát vizsgálják.

Egy, az RTE ír közmédiának nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy az út túloldalán egy férfi kezét lendítve, „szúró mozdulatra" készült. Amikor közelebb ért, két leszúrt gyereket látott. Egy másik szemtanú egy kislányt látott a földön fekve, körülötte sikoltoztak és sírtak.

Az egyik megtámadott kislány súlyos sérüléseket szenvedett, két másik gyermeket pedig kisebb sebesülésekkel kezelnek

– közölte a rendőrség, hozzátéve: egy felnőtt nő is súlyosan megsérült, illetve egy férfi is kisebb sérüléseket szenvedett. Az Irish Times beszámolója szerint a közelben egy iskola is működik.  

A támadás után zavargások, utcai összecsapások törtek ki Dublinban. 

A tüntetők bevándorlásellenes jelszavakat skandáltak, miután elterjedt az a hír, hogy a támadó migráns volt. A spontán megmozdulás erőszakba torkollott. A tömeg felgyújtott egy buszt és több rendőrautót, tört, zúzott, fosztogatott.

A dublini rendőrfőnök, Drew Harris úgy nyilatkozott, hogy 

„ez egy teljesen elmebeteg, huligán csoport, amelyet szélsőjobboldali ideológia vezérel. És aztán van itt egy bomlasztó szándék is, így súlyos erőszakot követnek el.”

A rendőrség gyors fellépése nyomán hamarosan helyreállt a nyugalom – írja az Euronews. A zavargásokban senki sem sérült meg.

A hatóságok szerint a történteknek semmi köze a késes támadáshoz, a „szélsőjobboldali huligáncsoport csak kihasználta a helyzetet”.

A támadó személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek, hogy egy 40 év körüli férfiról van szó.

(Kiemelt képünk: Lángok csapnak fel a Bachelors Walk és az O'Connell híd kereszteződésénél felgyújtott járművekből Dublinban 2023. november 23-án. A zavargások résztvevői összecsaptak a rendőrökkel, miután három gyermek megsérült egy feltételezett iskolai késelésben, amelyet a közösségi médiában terjedő pletykák egy külföldi állampolgárnak tulajdonítottak. Fotó: Peter MURPHY / AFP)