Kémfőnököt választottak meg a belbiztonság élére

Kínában Csen Jihszint nevezték ki a hírszerzésért és kémelhárításért felelős állambiztonsági miniszternek, a rendőrség, a jogi ügyek és a titkosszolgálat felügyeletére előléptetett Csen Vencsing helyére, került fel az Országos Népi Gyűlés, a parlament honlapjára vasárnap.

 

2022. október 30., 14:21

Szerző:

Csen Jihszin, akit októberben választották be a kormányzó kommunista párt Központi Bizottságába, az elmúlt években a korrupt biztonsági és jogi tisztviselők kiszűrésére irányuló kampányt irányította. 2016 és 2018 között a Hubei tartományi Vuhan város pártbizottságát vezette. 2020 februárjában, a koronavírus-járvány elleni küzdelem legnehezebb szakaszában Csen Jihszint ideiglenesen Hubei tartományba küldték, hogy koordinálja a központi és a helyi hatóságok intézkedéseit.
 

Csen Vencsinget a minap választották be a kínai kommunista párt (KKP) legszűkebb, 20 fős irányító testületébe, a Politikai Bizottságba, pénteken pedig kinevezték a KKP Központi Bizottsága Politikai és Jogi Bizottságának párttitkárává, amely a legmagasabb belbiztonsági poszt, a rendőséget a bírókat és a titkosszolgálatokat is felügyeli.

A Reuters arra mutatott rá, hogy Csen Vencsing előléptetése azért történelmi jelentőségű, mert ez az első alkalom, hogy egy kémfőnök tölti be a legkomolyabb biztonsági pozíciót, amelyet korábban jellemzően egy korábbi közbiztonsági miniszter birtokolt.

(Fotó: AFP)