Esik a kávé világpiaci ára

A logisztikai problémák ellenére egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg a világpiacon a legutóbbi jó brazíliai kávétermés, így szeptemberben erőteljesen esett a termény világpiaci ára.

2020. szeptember 28., 16:57

Szerző:

A Bloomberg összefoglalója nyomán a g7.hu megírta, hogy világ legnagyobb kávétermesztő és –exportáló országa szeptemberben várhatóan 3,5 millió zsák (210 ezer tonna) mennyiséget ad el külföldön. Ez minden korábbi szeptemberi mennyiségnél több, az összes hónapot figyelembe véve pedig legutóbb 2018 decemberében volt ilyen volumenre példa.

A kereskedők részben azért pörgették fel a lehetőségek szerint az exportot, mert a világ nagy devizái közül a brazil reál értékelődött le leginkább a dollárhoz képest az utóbbi három hónapban. Mivel az export dollárban történik, a kereskedők viszont odahaza reálban üzletelnek, ezért a kivitel egyre jövedelmezőbb.

Részben ennek tudható be, hogy az arabica kávéfajta árfolyama hasonlóan meredek esést mutat szeptemberben, mint januárban, amikor a koronavírus-járvány ázsiai első hulláma borzolta a kedélyeket. Most hasonló hatása van az északi félteke jelentős részén kibontakozó második hullámnak, mert egyre többen valószínűsítik, hogy ez ismét visszaveti az otthonokon kívüli kávéfogyasztást, miközben nyáron sem állt még helyre a tavalyi szint. Mindeközben pedig nemcsak Brazíliában, hanem más jelentős termőterületeken is kedvező az időjárás.

Pedig a brazil export még nagyobb is lehetne, ha logisztikai problémák nem akadályoznák a kivitelt. Az egyik gond az üres konténerek hiánya, más kereskedők pedig azzal küzdenek, hogy a kávéval megrakott konténereik számára nem találnak helyet a hajókon.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.